İnsan vücudundaki karmaşık eklemlerden biri olan diz ekleminde çeşitli bağlar ve yapılar bulunmaktadır. Menisküsler de söz konusu bağlardan biridir. C şeklindeki kıkırdak dokuya benzeyen yapılar olan menisküsler, diz eklemini oluşturan iki ana kemik olan tibia ve femur arasında bulunmaktadır. Her dizde iç ve dış olmak üzere ikişer menisküs yapı bulunmaktadır.
Menisküsler çeşitli nedenler ile deforma olabilmektedir. Bu yapıda genellikle yaşanan problem ise menisküs yırtığıdır.
Menisküsler eklem kemiklerini ve kıkırdak yapısını korumakta işlevseldir. Büyük bölümünde kan dolaşımı olmayan menisküs yapıları; genellikle sporcularda, ağır işlerde çalışanlarda ya da düşme, çarpma gibi olaylar sonucunda deforme olmaktadır. Bu durum menisküs yırtığı olarak tanımlanmaktadır.
Diz eklemini zorlayıcı ani dönem hareketleri ya da çarpma, düşme gibi durumlar sonucunda açığa çıkmaktadır. Özellikle sportif aktivite sırasında gerçekleşen travmalar sonucunda deforme olmaktadır. Bu durumda genellikle diz sabit durumdayken vücudun ani bir şekilde dönmesi sonucunda menisküs yapılarında yırtılmalar meydana gelmektedir.
Menisküs yırtığının başlıca belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;
Diz ekleminde ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşayan hasta doktora başvurduğunda menisküs yırtığı probleminin teşhisi amacı ile hastanın yaşı ve genel sağlık durumu değerlendirmesinden sonra teşhis amacı ile röntgen grafisi ya da MR incelemesine başvurulmaktadır. Bu süreçte yırtığın hangi evrede olduğu bilgisine de ulaşılmaktadır.
Menisküs yırtığında hangi tedavi yönteminin uygulanacağına; hastanın şikayetleri ve yırtığın derecesine bağlı olarak karar verilmektedir.
Yırtık oluşumundan hemen sonra ağrı kontrolünün sağlanması amacı ile buz tedavileri, ağrı kesici ilaçların kullanımına ve bandajlama yöntemlerine başvurulmaktadır. Aynı zamanda uzman kontrolünde gerçekleştirilecek diz egzersizleri de ödem oluşumunun önüne geçilmesinde etkili olmaktadır. Bunlarla birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına da başvurulabilmektedir. Cerrahi yöntemlere başvurmadan iyileşme ihtimali bulunan menisküs yırtıklarında konservatif tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Diz hareketlerinin önemli ölçüde kısıtlanması, dizde kilitlenme ya da takılma şikayetlerinin yaşanması üzerine cerrahi tedavi yöntemleri planlanmaktadır. Günümüzde menisküs ameliyatları kapalı yöntemler ile uygulanmaktadır.
Artoskopik menisküs tamiri sırasında dizde açılan iki küçük delikten kamera ve cerrahi ekipmanların girilmesi ile uygulanmaktadır. İyileşme ihtimali bulunan menisküs yırtıklarının artroskopik yöntemde yırtığın dikiş yöntemi ile tamiri gerçekleştirilmektedir.
Beyaz bölge menisküs yırtıklarının tedavisinde son yıllarda artroskopik menisketomi işlemi uygulanmaktadır.
Menisküs yırtığının cerrahi tedavisinde, hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak 1 gün hastanede kalınması gerekebilmektedir. Ameliyat sonrasında hastanın yaklaşık 3 ila 4 hafta boyunca koltuk değneği ile yürümesi ve istirahat etmesi büyük önem taşımaktadır.
Sporcularda menisküs yırtığı ameliyatı sonrasında fiziksel aktiviteye dönme süresi 6 ayı bulmaktadır. Aynı zamanda ameliyat sonrasında doktor kontrolünde kısa süreli rehabilitasyon alınması da iyileşme sürecini kısaltmakta ve uzun iş gücü kaybını kısaltmaktadır.