Ayak deformiteleri toplumda oldukça sık rastlanan bir problemdir. Doğumsal nedenler sonucunda açığa çıkan ya da sonradan gelişebilen ayak deformiteleri günümüzde 3 sınıfta incelenmektedir. Bu sınıflar;
- Ön ayak deformiteleri
- Orta ayak deformiteleri
- Arka ayak deformiteleri
Ayaklar özellikle alt ektremitede olması, vücudun tüm yükünü taşıması ve gün içerisinde sürekli aktif olması nedenleri ile birtakım deformasyonlara uğrayabilmektedir. Oldukça kemikli bir yapıya sahip ola ayaklarda deformitelerin nedeni doğumsal olduğu gibi; kırıklar, romatizmal hastalıklar ya da bale gibi ayakların sıklıkla kullanıldığı fiziksel aktiviteler de olabilmektedir.
Ayak deformitelerinin tedavileri cerrahi yöntemler ile uygulanabilmektedir. Uygulanan tedavi yöntemlerinde amaç; deformitenin cerrahi yöntemler ile ortadan kaldırılması v eğerek ayak şeklinin yeniden düzenlenmesi gerekse de hastanın yaşadığı şikayetlerin sonlandırılmasıdır.
Tırnak Batması
Tırnak batması problemi kısaca tırnak dokunun köşelerinin yumuşak ete batması ve bu durumun sonucunda da şişlik, kızarıklık ya da ağrı gibi problemlerin yaşanması olarak tanımlanmaktadır. Çoğunlukla ayak baş parmağında görülen tırnak batması probleminin başlıca nedenleri aşağıdaki şekildedir;
- Tırnakların çok kısa kesilmesi
- Ayak tırnağının yaralanması
- Doğru şekilde uygulanmayan pedikür işlemleri
- Yanlık ayakkabı ve çoraplar tercih edilmesi
Tırnak Batması Cerrahi Tedavileri Nasıl Olur?
Tırnak batması problemi tedavi edilmediği sürece çeşitli enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Ağrı, iltihap gibi şikayetler de açığa çıkabilmektedir. Bu durumda hastaların mutlaka alanında tecrübeli bir ortopedi uzmanına başvurması önerilmektedir.
Çeşitli önlemlerin alınmasına rağmen tırnak batması problemi tekrarlıyor ya da iyileşmiyor ise cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Tırnak batması ameliyatında söz konusu tırnağın tamamı ya da bir kısmının çıkarılması gerekebilmektedir. Anestezik ilaç ile uyuşturulan bölgede tırnak batması yaşanan kısım tahrip edilerek uzamasına engel olunmaktadır.
Çekiç Parmak
Çekiç parmak problemi el ve ayak parmaklarında görülebilen; sıklıkla ayak parmaklarında yaşanan bir durumdur. Genellikle kadınlarda (dar ve yüksek ayakkabı kullanımı nedeni ile) görülen çekiç parmak problemi zaman içerisinde ayak parmağının sürekli bükülü bir şekilde kalmasına ve sürtünme sonucunda da nasır oluşumlarına neden olmaktadır. Tedavi edilmeyen çekiç parmak problemi ilerleyen süreçlerde yoğun ağrı hissine neden olmaktadır.
Çekiç Parmak Cerrahi Tedavileri Nasıl Olur?
Çekiç parmak ameliyatında genellikle lokal anestezi uygulamasına başvurulmaktadır. Konservatif yöntemlerin fayda sağlamaması durumunda başvurulan ameliyat yönteminde parmak doğal formuna getirilmektedir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde yeterince istirahat etmeye ve ayağın yüksekte tutulmasına önem verilmelidir.
Hallukx Rigidus
Hallukx rigidus probleminde ayak başparmağında hareket kısıtlılığı yaşanmaktadır. Bu durum aynı zamanda sert parmak olarak da tanımlanmaktadır. Ayak başparmağı kemiği ile ayak tarak kemiği arasında bulunan kıkırdak dokunun aşınması sonucunda gelişen Hallukx rigidus nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Osteoartrit
- Romatizmal hastalıklar
- Yanlık ayakkabı seçimi
- Travmatik olaylar ve kırıklar
Hallukx Rigidus Cerrahi Tedavileri Nasıl Olur?
Tedavi edilmeyen Hallukx rigidus probleminde yoğun ağrı hissi ve hareket kısıtlılığının yanı sıra aynı zamanda ayakkabı kullanımında güçlük problemi de yaşanabilmektedir. Bu durumda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Hallukx rigidus probleminin cerrahi tedavisinde söz konusu eklem temizlenmekte ve kemik çıkıntıları tıraşlanmaktadır. Aynı zamanda yumuşak doku ameliyatlarına da başvurulabilmektedir.
Metatarsus Adduktus
Doğumsal bir ayak deformitesi olan Metatarsus Adduktus problemi; ayağın ön kısmında içe eğrilik olarak tanımlanmaktadır. Kız ve erkek bebeklerde eşit oranda görülen Metatarsus Adduktus probleminde konservatif tedavi yöntemlerinin fayda sağlamadığı durumlarda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.
Metatarsus Adduktus Cerrahi Tedavileri Nasıl Olur?
Heyman-herndon ameliyatı olarak da tanımlanan bu tedavi yönteminde eklemlerde serbestleştirme işlemi gerçekleştirilmektedir. Cerrahi tedavi yöntemlerinde 6 yaştan küçük hastalarda çok daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Pes Cavus
Halk arasında çukur ayak olarak da tanımlanan Pes Cavus problemi düz tabanlığın tam tersidir. Travmatik olaylar ya da nörolojik problemler sonrasında gelişen Pes Cavus problemi çocukluk döneminde de görülebilmektedir. Pes Cavus probleminin tedavisi neden olan faktörlere bağlı bir şekilde planlanmaktadır.
Pes Cavus Cerrahi Tedavileri Nasıl Olur?
Pes Cavus probleminin cerrahi tedavisinde ilgili kemikler kesilmekte ve gerekli noktalara tendon transferi uygulanmaktadır.