Aşil tendonu gerek Antik Yunan döneminde gerekse de modern tıp alanında oldukça önemli bir yere sahiptir. Aşil tendonunun yaralanması ya da kopması sonucunda zihinde karışıklık ya da probleminde tedavi edilmemesi üzerine hastanın ölebileceği Hipokrat tarafından belirtilmiştir.
Aşil Tendonu Kopması Nedir?
Aşil tendonu insan vücudundaki en büyük tendon olma özelliği taşımaktadır. İşlevi ise baldır kaslarının topuğa bağlanmasını sağlamasıdır. Aşil tendonundaki yaralanmalar ya da kopmalar genellikle travmatik olaylar sonucunda gelişmektedir.
Aşil Tendonu Kopması Neden Olur? Kimlerde Görülür?
Aşil tendonu kopması genellikle aktif spor yapan kişilerde, ağır kaldıran kişilerde, futbol ya da basketbol gibi sporları yapan kişilerde bölgenin şiddetli darbe alması sonucunda gelişmektedir. Aşil tendonu kopması nedenleri ise aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Isınmadan spor yapmak
- Düşmek
- Koşma sırasında aniden hızlanmak
- Topuklu ayakkabılar giymek
- Şeker hastalığı ve benzeri metabolik hastalıklar
- Yaşlanma
- Bir çukura adım atılması
Aşil Tendonu Kopması Belirtileri Nelerdir?
Aşil tendonu kopması kişide şiddetli ağrı ve acı hissi açığa çıkarmaktadır. Bununla birlikte diğer belirtiler ise aşağıdaki şekildedir;
- Ağrı ve sızı
- Şişme
- İlgili bacakta his kaybı
- Tendondaki sert yapının kaybolması
- Tendonda elle hissedilebilen boşluk
- Parmak ucunda yükselememe
Aşil Tendonu Kopması Teşhisi Nasıl Koyulur?
Aşil tendonu kopması genellikle sportif aktivite sırasında gerçekleşmektedir ve kişi bölgenin darbe aldığını hissetmektedir. Ani acı ve ağrı hissinin aynı sıra ödem oluşumu da gözlemlenmektedir. Aşil tendonu kopması probleminin teşhisi röntgen, MR ve ultrason gibi radyolojik değerlendirmeler sonucunda konulmaktadır.
Aşil Tendonu Kopması Tedavi Çeşitleri
Aşil tendonunun kopması sonucunda uygulanan tedavi yöntemleri cerrahi ya da cerrahi dışı olabilmektedir. Sporcularda aşil tendonu kopması ise genellikle cerrahi yöntemler ile tedavi edilmektedir.
Konservatif Tedavi
Aşil tendonunda kopma probleminin tedavisinde uygulanan konservatif yöntemler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Buz kompresi
- Ortopedik ayakkabı seçimi
- Hareket kontrolü (tendonun zorlanmayacağı şekilde hareket etmek)
- Ağrı kesici ilaç kullanımı (Ağrı kesici ve iltihap sökücü ilaçların mutlaka doktor kontrolünde uygulanması önerilmektedir)
- Dinlenme
Primer Cerrahi Tamir
Aşil tendonu kopmasında akut durmlarda günümüzde primer cerrahi tamir tercih edilmektedir. Söz konusu uygulama ile aşil tendonu kopmasının yanı sıra ayak bileğinde kırıklar meydana gelmişse tedavi edilmektedir. Ameliyat sonrasında hastanın ayak bileğinin hareketsiz kalması ve doku tamirinin nitelikli bir şekilde sağlanması adına istirahat döneminin konforlu bir şekilde geçirilmesi gerekmektedir.
Flep ile Güçlendirilmiş Aşil Rekonstrüksiyonu
Aşil tendonu yaralanmaları ve kopmasında bir başka tedavi yöntemi de Flep tekniği ile güçlendirilmiş aşil rekonstrüksiyonudur. Özellikle cilt defektlerinde başvurulan bu yöntem ile aşil tendonu kopması nitelikli bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Aşil Tendonu Kopması Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?
Aşil tendonu ameliyatı sonrasında uygulama alanının hijyen açısından maksimum derecede korunması gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir enfeksiyon ihtimaline karşı antibiyotik içeren ilaçlar kullanılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Kullanılan ilaçların doktorun önerilerine uygun şekilde eksiksiz kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda uygulama alanının yaklaşık 1 ay boyunca hareketsiz kalması gerekmektedir. 1 aylık yatak istirahati sonrasında hastanın brace gibi yardımcı araçlarla yürüyebilmesi mümkün olabilmektedir.
Aşil tendonu ameliyatı sonrasında yaklaşık 2 ay içerisinde hasta ayakkabı kullanabilecek duruma gelebilmektedir. Ameliyat sonrasında uygulama alanının ve tendonun güçlendirilmesi amacı ile fizik tedavi uygulamalarına başvurulabilmektedir. İyileşme sürecinde hastanın kontrollü bir şekilde hareket etmesi aşil tendonunun tekrar zarar görmemesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Uygulama alanında kanama, ilgili ayakta ödem ve morluklar oluştuğu durumlarda ise ertelemeden mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.
Omuz Tendon Yırtıkları hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.safakonbasioglu.com/omuz-tendon-yirtiklari